Kaivalyadhama jóganap

Iyengar jóga workshop Veszprémben, csavarások és hártahajlások

Ajurvédikus masszázs tanfolyam az AHIMSZA Jógaközpontban

Ajurvéda konzulens egyéves képzés az AHIMSZA Jógaközpontban

Kaivalyadhama jógatradíció

10 éves a veszprémi AHIMSZA Jógaközpont

Karácsonyi Üdvözlet Indiából 2016 telén. Bombay (Mumbai) híres helyei.

Az elmúlt napokban véget ért Magyarország eddigi legnagyobb jógakutatási programja az MJT és az országos sportvezetés közös szervezésében.

ADÓ 1 %-aAKTUALITÁSOK, HÍREK

A hír megosztása -> Facebook A hír megosztása -> Twitter A hír megosztása -> MySpace

Beszámoló jóga élettani és pszichológiai kutatási programról

Beszámoló a Magyar Jóga Társaság – Jógakutatási Programjáról

Az elmúlt hetekben zárult Magyarország eddigi legnagyobb jógakutatási projektjének gyakorlási és mérési szakasza 155 gyakorló és 12 oktató részvételével. A programot a Magyar Jóga Társaság Egyesület szervezte!

A célunk a programmal az volt, hogy a mai magyar valóságban is bizonyítsuk a jóga élettani és pszichés áldásos hatását objektív mérésekkel és a szubjektív változások megjelentetésével.

A program során több mint 220 élettani paramétert mértünk minden gyakorlónál a program megkezdésekor és a 20 hetes gyakorlási periódus végén.

Ennek a több mint 70.000 adatnak a feldolgozásában és kiértékelésében a balatonfüredi Adware Research Kft. van segítségünkre, akik preklinikai és klinikai vizsgálatok számára adatmenedzsmenttel és biostatisztikával foglalkoznak!

Ezen kívül a 12 oldalas pszichológiai tesztet töltöttek ki a résztvevők, amelynek összeállításában, feldolgozásában és kiértékelésében a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézete volt a segítségünkre.

A program tartalmi részét a Magyar Jóga Akadémia jóga szemléletének alapján dolgoztuk ki, ami modern korunkba ültette át a jóga ősi hagyományait.

A gyakorlók együttműködési szerződésben vállalták a napi rendszerességű gyakorlást, erről való naplóvezetést, a heti foglalkozásokon való részvételt és a kezdeti és záró méréseken és tesztfelvételeken való megjelenést.

Az oktatóktól a program rendkívüli szakmai munkát és odafigyelést várt el. Képesnek kellett lenniük a 20 hét során a gyakorlókat átvezetni a napi rendszerességű jógagyakorlás nehézéségein, fenntartva a motivációt a gyakorlásra. Időközönként új otthoni gyakorlatsort kiadni nekik és beszámoltatni őket időről időre a változásokról!

Nem titkolt szándékunk volt ezzel a nagyon komoly szakmai tartalommal, hogy a jóga tanításának egy új és magasabb minőségét alapozzuk meg Magyarországon! A jógaoktató kapjon objektív és szubjektív visszacsatolást a tevékenységéről, és ennek segítségével fejlessze folyamatosan magát!

Köszönjük minden gyakorlónak azt az áldozatos gyakorlást, amelyet a program során a saját egészsége javítása érdekében kifejtett és ezzel hozzájárult a jóga tudományos és döntéshozói körökben való népszerűsítéséhez!

Köszönjük a szakembereknek, aki az eredmények feldolgozásában segítségünkre vannak, név szerint:

- Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetéből dr Szolcsányi Tibor, dr. Varga József, és dr. Birkás Béla.

- Az Adware Research Kft-től dr. Papp Zsuzsa, Bálint Anna és Rák László áldozatos munkáját.

Köszönjük minden résztvevő oktató áldozatos munkáját, amellyel a szakmai és az adminisztrációs nehézségek ellenére is sikerre vitte a programot!

Név szerint köszönjük:

- Szőcs Rózsának (Pécs), a Magyar Jóga Akadémia 2. évfolyamát elvégzett jógaoktatónak az oktatást, a pécsi csapat összeszervezését és az együttműködési szerződés kidolgozását, amely a jogi alapot adta a közös munkáknak, valamint a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetével való kapcsolatot.

- Banka Annának (Budapest), aki a Magyar Jóga Társaság 2 éves oktatóképzését végezte el az oktatást, az otthoni gyakorlást segítő tájékoztató anyag kidolgozását, valamint a záró szubjektív kérdőív elkészítését.

- Sirkó Kálmánné Valikának (Salgótarján) Sivananda jógaoktatónak a Salgótarjáni csoportok oktatását, valamint a program nemzetközi szintre való kiterjesztését a szlovákiai Füleki Jógacsoport programban való részvételével.

- Gál Évának (Budapest), Agama jógaoktatónak a csoportok oktatását, a jószándékú kísérletet a program gyermekek felé való kiterjesztésére.

- Dénesné Zsókának (Pécs), aki a Himalájai Jóga Tradíció oktatója a csoportjai oktatását, és a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karával való kapcsolat további erősítését.

- Kéri Mónikának (Budapest) Sivananda jógaoktatónak a csoportjai oktatását.

- Cseszneg Ágnesnek (Eger) aki a Magyar Jóga Társaság 2 éves oktatóképzését végezte el a csoportja oktatását.

- Szabó Ramónának (Tapolca) aki a Magyar Jóga Társaság egy éves oktató képzését végezte el a csoportja oktatását.

- Hamburger Katának (Pécs) Kaya Kalp jógaoktatónak a csoportja oktatását.

- Keresnyei Klárának és Szilágyi Gabriellának (Pécs) akik a Magyar Jóga Akadémia I. évfolyamának hallgatói a csoportjaik összevont és külön-külön oktatását!

Az élettani mérések teljes feldolgozása és a pszichológiai tesztek kiértékelése július hónapban fog elkészülni. Erről is folyamatos tájékoztatást fogunk adni a fórumainkon a www.yoga.hu, www.ahimszajoga.hu , a blogon és a facebookon.

Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci Csongor

a program szakmai kidolgozói és vezetői

Feltöltve: 2015-08-09 | Selmeci József Csongor | Veszprém, Budapest >>>