Satkarma és pránajáma nap Veszprémben és dr. Kmeth Sándor előadása

Kaivalya Szádhana program

Újévi jógatábor a Bakonyban

Körutazás Indiában

Beszámoló az indiai kéthetes haladó pránajáma tanfolyamról

MJT új működési koncepcióAKTUALITÁSOK, HÍREK

A hír megosztása -> Facebook A hír megosztása -> Twitter A hír megosztása -> MySpace

Satkarma és pránajáma nap

Pránajáma és satkarma gyakorlás a

Kaivalyadham Jógaintézet tanításai alapján  december 2-án vasárnap

 

pránájáma - kaivalyadham

Lonavlában a jógaintézetben új dimenziói tárultak fel számunkra a jóga gyakorlásának!

Megismerkedtünk a valódi hatha-jógával, a jóga energetikai rendező hatásával a satkarmákon, a pránajáma technikákon és az életvitelen kersztül. 

Személyesen India egyik legnagyobb szaktekintélye a hatha jóga és a jógaterápia iskolateremtő alakja tanított minket erre Sri O. P. Tiwari.

Ezeket az információkat szeretnénk átadni azoknak, akik komolyan szeretnének gyakorolni.

Az indiai hagyományok szerint semmilyen más technikával nem lehet olyan jól előkéász0teni a szervezet energiarendszerét a pránájáma gyakorlására mint a satkarmákkal.

Ezért ezt a napot is ezekkel a technikákkal kezdjük, ahogyan Indiában is minden napunk 0gy kezdődött!   

 

Satkarma gyakorlás vasárnap, 8 órától 10.30 óráig

Teljes átmosás - lagú sankapraksalan, géznyelés (választható), gyomormosás - kundzsal kríja, szondás gyomormosás (választható), orrmosás - neti, katéteres orrtisztítás (válaszható). Ezek a gyakorlatok a leghatékonyan tudják segíteni a nádik tisztítását, hogy a prána el tudjon indulni felfelé és a pránájáma során használt fizikai szervek és szervrendszerek minél teljesebb fizikai átélését segítsék.
A sankapraksalan igen hatékonyan tudja támogatni a belek normális működését, székrekedés, gyomorsavtúltengés és más emésztési rendellenességek esetén. Segít megelőzni a hugyúti és a vese problémákat. 
A gyomormosás - kundzsal krija hatására eltávozik a testből a túlzott mértékű nyálka, és hatékonyan segíti a köhögés a bronchitisz és az asztma jógaterápiáját. Pszichésen jól oldja a felgyülemlett érzelmeket, az érzelmi blokkokat a szívtájéki nehézséget, amelyek a belső és külső konfliktusok miatt alakultak ki. Nagyon jól stimuzlálja a manipúra csakrát.
A neti - orrmosás a mentális és energetikai harmonizáció egyik leghatékonyabb eszköze. Beállítja a két agyfélteke egymást támogató koherens működését, ezzel lehetővé teszi a magsabb rendű agyi képességek aktiválását.  
Mivel az energiát a levegőből veszi a szervezetbe,  minél érzékenyebben tudjuk figyelni a légzés folyamatát, annál több energia tud átlépni.
 

Pránajáma gyakorlás, vasárnap, 10.30 órától 16.00 óráig

A pránajáma gyakorlásra való ráhangolódást egy óra közös hangos AUM recitálással kezdjük.
 
Mindenki a saját szintjén fogja végezni az adott pránajámákat: brahmari, kapalabhati, uddzsaji, nadi sodana, anuloma viloma, lassított légzés többféle ritmusban. Mindegyik gyakorlatot 20-25 körön keresztül fogjuk gyakorolni, ismertetve a pontos technikákat és a mögötte lévő elméletet is. 
 
„Ha a lélegzet nyugtalan és izgatott, akkor a tudat is nyugtalan és izgatott. Ha a légzés uralt, akkor a jógi tudata szilárd és kiegyensúlyozott.”
~ Hatha Jóga Pradipíka
 
Ha valakinek bármelyik gyakorlás túl nehéznek, vagy hosszúnak bizonyul, akkor lehetősége lesz pihenni! A pránajáma gyakorlási blokkok között rövid ászana gyakorlás lesz az ülés könnyítésére.
 
Kérés, a komoly gyakorlók felé, hogy már az előző nap is böjtöljenek, hogy ne a pránajáma gyakorlás napján álljanak át a böjtre. Így az átállási nehézség elkerülhető és üres gyomorral és üres  emésztőrendszerrel sokkal hatékonyabban végezhetőek a pránajáma gyakorlatok. Ezen a napon sem tervezünk semmilyen közös étkezést, azonban, ha valakinekszokatlan a böjt, vagy ingadozik a vércukor szintje, akkor gyümölcsöt, vagy más könnyen emészthető ételt hozhat magával! Teát folyamatosan biztosítunk.
 

A jóga légzőgyakorlataiba és a pránajáma technikákba való bepillantás lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk személyiségünk energetikai oldalával. Megtapasztalhatjuk, milyen jó érzés az energiakeringés beindulása, az öngyógyító folyamatok fokozódása. Mivel a légzési folyamat közvetlenül kapcsolódik az anyagcseréhez és az elme állapotához ezért akaratunkkal szabályozva a lélegzetet, valójában a gondolatokat és az anyagcserét is irányítjuk.Kezünkbe kapjuk az életerő növelés kulcsát, a saját energetikai rendszerünk közvetlen befolyásolását.

Aki távolság miatt nehezen tudna megérkezni, ingyen tud a jógateremben, szombaton megszállni.

Jelentős és azonnali életminőség változást érhetünk el rendszeres gyakorlásával. Várjuk mindazokat, akik szeretnék a pránajámák mélyebb hatásait megtapasztalni valamint saját gyakorlásukhoz újabb motivációt találni.

Mindkét programra bejelentkezés szükséges Csongornál: +36302370838 telefonon.

A satkarma gyakorlás díja: 4.500 Ft

A pránajáma gyakorlás díja: 9.000 Ft

A két program egymástól független, de a satkarma program elvégzése nagyon hatékonyan tudja segíteni a pránajáma gyakorlatokat.
 
Tartja: Selmeci József Csongor és felesége Ágota
 
A gyakorlás végén a tapasztalatok közös megbeszélésével értelmezzük és integráljuk a gyakorlatok hatásai
 
Következő és utolsó  időpont: január 13.

December 2-án a pránajáma után 17 órától 19 óráig dr. Kmeth Sándor szegedi szájsebész, fogorvos barátunk tart előadást a lelki és testi állapotok összefüggés rendszeréről, ízgyógyászatról és pulzusdiagnosztikáról. Sándor ayurvéda gyógyászattal is foglalkozik, nemzetközileg megjelent könyv szerzője ebben a témában.  Díja: 1700 Ft
 

 

Feltöltve: 2018-11-03 | Magyar Kriya Jóga Egyesület | Budapest >>>