Magyar Jóga Társaság őszi jóganapja

Satkarma és pránajáma nap Veszprémben

MJT új működési koncepció

Jóga és Ayurvéda Indiában, a Kaivalyadhama Jóga Főiskola

ADÓ 1 %-a és tagdíj

A Jóga világnapja, 4. Nemzetközi jóganapAKTUALITÁSOK, HÍREK

A hír megosztása -> Facebook A hír megosztása -> Twitter A hír megosztása -> MySpace

Jóga és Ayurvéda Indiában, a Kaivalyadhama Jóga Főiskola

Jóga tanári továbbképzés és Ayuvéda-Pancsakarma Indiában

Ismét elindultunk egy magyar csoporttal Indiába, de most két hét Pancsakarmára, valamint a tavaly elkezdett 4 hetes Advance Studies of Yoga  (jóga -továbbképzést) fejezzük be a Jóga Főiskolán.

Helyszín: India Lonavla, Khaivalyadhama, Jóga Főiskola - Jóga Kutató Intézet - Jóga és Ayurvéda Klinika (mindez a három egyben)

Repülőnk Isztambuli átszállással Mumbai-ban landolt, ahol egy luxushotelben 2 éjszakát töltöttünk. Így ismét lehetőség volt kirándulnunk és pár híres helyet, épületet megnézni: Colaba városrész, Viktória pályaudvar, India Kapuja, Taj Mahal Hotel, utazás a Mumbai-i metrón és vasúton.

A hőmérséklet Lonavlában kellemes (nappal 30-37 fok), bár közeleg a nyár, de az állandóan fújó szél kibírhatóvá teszi, valamint éjjel lehül annyira, hogy szinte fázunk.

Az Intézet (Kaivalyadhama, rövidítve Kdham) csodaszép, állandóan locsolnak, így a tavalyinál sokkal gazdagabb a növényzet, dúsabbak a parkok.

A www.ahimszajoga.hu honlap aktuális menüjébe feltettük a csodaszép képeket, kis magyarázattal együtt: ahimszajoga.hu/kategoria-nelkul/joga-es-ayurveda-indiaban/

 

A kéthetes pancsakarma után a csoportunk fele hazatért Magyarországra és öten maradtunk jógatanárok a haladó jógatanári továbbképzésen. Az egyhónapos képzésnek a felét, azaz két hetet tavaly elvégeztük, most befejezzük a hátralévő két hetet.

Zoltai Miklós, Farkasné Klári, Balla Laci, Csongor és Ágica a rendíthetetlen tanulók, akik élvezik a diák szerepét és szomjazzák az ősi szövegek óriási tudását!

Nagy megtiszteltetés ért bennünket, mert a Főiskola vezetősége egy nyitó ünnepélyes szertartással köszöntötte a magyar csoportot. Ezen részt vett Swami Maheshananda Kaivalyadhama elnöke, dr. B.R. Sharma a JógaFőiskola vezetője, két vezető tanár dr. S.D. Balekar kutató - és gyakorló orvos, jógaorvos, Mrs Dixit a Főiskola vezető jógatanárnője (képeken ő látszik) valamint B.Suhas Dharmadhikari (nyugalmazott dandártábornok, a kollégium vezetője és a Főiskola tiszteletbeli konzulja.

Dr. Balekar (előadásai a jógaterápiáról kutatási, elméleti és gyakorlati tanítások) és Mrs. Dixit vezeték a tanításokat (ászana, pránajáma, mudra. bandha, reggeli tisztító gyakorlatok, kriják), mellettük még Annukol Deval fiatal tanár tartott Didaktika, pedagógia előadásokat, hogy hogyan tanítsuk hatékonyan a jógagyakorlatokat.

Vizsgázni fogunk háromféleképpen! Az egyik egy 30 perces jógafoglalkozás vezetése, a bírálók egy háromfős tanári csapat. A második gyakorlati ászana és pránajáma bemutató és a harmadik egy prezentációs előadás 30 percben, tudományos kutatási ismeret jógához kapcsolódó témában. Használhatjuk a könyvtárat is ehhez.

04.13-ára sikeresen teljesítettük a vizsgákat, az öt fős kis csapatunk nagy elismerést és dícséretet kapott. Mindenkinek A kategóriás lett az oklevele (A,B,C kategória van).
Az idősebb oktatók Klárika (70 éves), Miklós (77) még nagyobb elismerést kaptak! Le a kalappal előttük!!! Ebben a rendkívüli melegben (40 fok feleltt van nappal, bent 36 fok) mindenki fáradékony, még a fiatalok is nehezen viselik, ők meg vitézien helyt álltak! (A szerencsénk az, hogy éjjelre lehül az idő 22-24 fokra és így lehet jól aludni. Ez ritka Indiában (a közeli hegyek miatt van így), mert Mumbai-ban már 10 fokkal több van és innen 60 km-re van csak.)
3 féle vizsgánk volt: először egy 30 perces jógafoglalkozás tartása, másnap reggel gyakorlati ászana, pránajáma, bandha bemutató és harmadnap (péntek 13-án) 30 perces elméleti előadás tartása egy jógakutatási, vagy egyéb jóga, tudományos témában.
 Csongor fordított végig mindenkinek, nagyon-nagyon nehéz munkája volt, ezért őt külön óriási dícséret érdemli!!!!
Szombaton, 14-én éppen Kuvalyananda (az Intézet alapítója) születésnapján - ez is egy érdekes egybeesés- volt egy nagy ünnepélyes tűzszertartás, amit az Intézet lelki vezetője (Swami Maheshananda) vezetett.
Ezen minden vezető (dr. Sharma a Főiskola rektora, Mrs. Dixit az ászana tanárnénink, Subod Tivari az adminisztrációs vezető,) az összes tanár, az orvosok, kezelők, valamint az összes diák (akik itt vagy a 9 hónapos, vagy a 3 éves képzésen vannak) jelen volt.
1,5 órás volt, majd mi öten ott maradtunk és a vezetőktől megkaptuk az okleveleket. Természetesen kis ajándékokat és virágfűzért kaptak tőlünk.
Este pedig jótevőnk és felesége dr. Sharma és felesége megvendégelt minket egy közeli étteremben!
Csodálatos 2 hét volt a főiskolán, hihetetlen tudásanyag van a birtokukban és ezt a legnagyobb örömmel adják át nekünk! Szerénység, szeretet, figyelmesség jellemzi őket - valóban hitelesek!!
A képeken láthatjátok ezeket a pillanatokat! Majd a vizsga előadásokról is pár kép!
szeretettel:  Ágica és Csongor

nézzétek a következő linket: ahimszajoga.hu/ahimsza-new/wp-admin/post.php

szeretettel: Selmeciné Ági és Csongor

 

 

Feltöltve: 2018-04-01 | Banka Anna | Budapest >>>